Karşılaşmalar, şans eseri ya da tesadüfi olarak görünen şeyler için kabul edilebilir ama bazı olaylarda tanımlanabilir bir sebep ve sonuç bulunabilir. Örneğin, Theodore Roszak ve karısı, New York’un batısındaki Central Parkta yürümekteyken, Bay Roszak ünlü Beatles grubunun “1 want to hold your hand” adlı şarkısını mırıldanmaya başladı. Normalde bu şarkıyı daha önce hiç mırıldanmamıştı, sevdiği şarkılardan biri değildi. Her nasılsa Bayan Roszak bu tesadüfe dikkat etti çünkü tam o sırada aynı kaldırımda yürümekte olan Yoko Ono ve John Lennon yanlarından geçmekteymiş. Bu bir tesadüf müdür? Belki de Bay Roszak, Beatles grubunun eski üyesi John Lennon’ı şuuraltı ile fark edip, zincirleme bir düşünce silsilesinin sonunda şarkıyı mırıldanmaya başlamıştır.
Aynı şey Eıleen MColum ve Kathy Stone için de geçerlidir. 7 Ocak 1995 tarihi Daliy Mail gazetesinde, Los Angeles’in kuzeyinde bir Amerikan oto yol servis istasyonundaki otobüs durağı tuvaletinin dışında iki kadının tanışıp, kısa bir sure konuştuklarına dair bir haber yayınlanır; kadınlar daha önceden tanışmış değillermiş, şivelerinden dolayı birbirlerinden hoşlanmışlar. Sonradan, Kathy’nin elli yıl önce Eileen’in nikahında nedimesi olduğu ve O zamandan beri birbirlerini görmemiş olduklarını fark etmişler.
Tahminen, yukarıdaki iki karşılaşma bazı yerlerde herkesin başına gelen kategoridendir; diyelim ki bir senedir irtibat kuramadığınız birine mektup gönderirsiniz ve daha sizin mektubunuz o kişiye ulaşmadan, ertesi gün o kişiden bir mektup veya telefon alırsınız.
Telefonlar, karşılaşmalarda bariz bir rol oynuyor gibi görünüyorlar. Karşı tarafın yanlış numara çevirmesi sonucu, kendilerine ait olmayan telefonu kaldırıp da kendilerini arayan birini bulan insanlarla ilgili vakalar bilinmektedir.
Örneğin Bayan Glynis Shaw, Kent şehrindeki Bough Beachte yürürken, tam önünden geçiyor olduğu telefon kulübesindeki telefon çalmaya başladı. Telefonun öbür ucunda, kendi köyünden olup da onun evinin telefonunu düşürmeye çalışan ama numaraları karıştıran birisini buldu. Bir diğer telefon vakası, hastanede ameliyat olmayı bekleyen ve o gün kocası İsveç’e uçacak olan Bayan Doone tarafından rapor edilmiştir. Ameliyat bitmişti ve Bayan Doone havaalanında bekleyen kocasına bir mesaj bırakmaya karar verdi. Ahizeyi kaldırıp Heathrow’u aradı ve birden karşısında kocasının “Alo” diyen sesini duydu. Hastane santralinin odasına kocasının telefonunu bağladığı sırada, o da Heathrow’u aramıştı.
Diğer bir karmaşık ama amaçsızmış gibi görünen karşılaşmada 1900 yılında İtalya İmparatoru olan Kral Umbertonun başına gelenlerdir. 28 Temmuz 1900 gecesi Manza’daki bir restoranda akşam yemeği yemekteydi ve orada aynı kendisine benzeyen ve kendisi gibi konuşan restoran sahibiyle karşılaştı. Restoran sahibinin adı Umberto idi. Hem restoran sahibi, hem de kral aynı günde Turin’de doğmuşlardı, restoran sahibi kraliçeyle aynı adı taşıyan Margharita’yla kral ile kraliçenin evlendiği gün evlenmişti Kral Umbertoya taç giydirildiği gün restoran sahibi restoranını açmıştı. Kral onu ertesi gün yapılacak bir spor karsılaşmasına davet etti ancak restoran sahibi, o sabah, esrarengiz bir şekilde bir silah ile vuruldu Bu olaydan biraz sonra kral da bir anarşist tarafından vurularak öldürüldü.
Coğrafya profesörü kendi yaz tatili sırasında çektiği slaytlarını gösterip, bunların nerede çekildiğini sorarken öğrencisi Cathy Mahek de sınıftaydı. Birinci resim tuğladan yapılmış belli bir işaret taşımayan bir binanın önünde duran bir grup insanı göstermekteydi. Cath bir an bile duraklamadan fotoğrafın Rusya’da çekilmiş olduğunu söyledi. Profesör şaşırmıştı ve bu cevabı nasıl bulduğunu sordu. Cathy şöyle açıkladı : “ Fotoğraftaki şu adam ve kadın, amcam Ron ve yengem Jean’dir. Bu yaz tatil için Rusya’ya gitmişlerdi.”
1985’te Fate dergisinde, aynı soyadını (Baker) taşıyan, ikisi de vişne çürüğü 1978 model Concord arabaya ve aynı özel anahtarlığa sahip iki kişi, anlatılmaktadır. ABD’nin Wisnsin kentinde Sheboygan’daki bir alışveriş merkezine giren bu iki Baker’dan biri yanlış arabayı alır ve diğerinin arabasının çalındığını bildirmesi sonucunda bu karışıklık ortaya çıkar. Amerikan Motors şirketi basın sözcüsü Ben Dunn, anahtarların aynı olmasının on binde bir ihtimal olduğunu söylemiştir ama arabaların aynı model ve renkte, aynı yerde ve aynı zamanda olmalarının çok garip olduğunu da eklemeden duramamıştır. Dahası, bu karşılaşma 1 Nisan günü gerçekleşmiş!
1994 son baharında, 60 yaşındaki Hollandalı Cor Stoop’u, Kuzey Denizindeki bir eğlence gezisi sırasında deniz tuttu. Maalesef, bu arada takma dişlerini denize düşürdü. Üç ay sonra radyoda, bir balıkçının bir morina balığı yakaladığını ve içinden bir takma dişin çıktığını duydu. Bay Stoop haberi duymuştu ve takma dişine tekrar kavuşmuştu. 1993’te yapılan araştırmalara göre Kuzey Denizinde 199 milyon morina balığı bulunduğu düşünülürse, bu çok büyük bir tesadüftür.
Karşılaşmaların son kategorisi daha çok sebep ve etkileri henüz anlaşılamamış bazı paranormal olayları içermektedir. Bu türden bir karşılaşma, 1971’de sinirsel bir rahatsızlık geçiren bir mühendisin kendisini Londra metrosunun raylarına atmasıyla meydana geldi. Tren, mühendisi öldürmeden birkaç santim ötesinde durdu ve adam hayatta kaldı. Her nasıl olduysa, bir yolcu, ne yaptığını bilmeksizin, imdat kolunu çekmişti. Londra metrosundaki yeraltı trenlerinde yolcuların trenin önünü görmelerinin imkansız olduğu düşünülürse, bu çok ilginç bir vakadır.
John Dunning Garip Ölüm/er adlı kitabında vejetaryen birinin koşarken, üçüncü kattan kafasına düşen 8 kiloluk bir koyun budu yüzünden öldüğü anlatılmaktadır. 1994 Nisan ayında, Cumbria’lı Reginald ve Kathryn Turner, elektrik süpürgesi üretici Hoover’ın bir promosyonu sayesinde Florida’ya uçuş hakkı kazanırlar. Turner çifti Florida’da iken evlerine hırsız girer ve tek bir şey çalar: Turner çiftine Florida seyahatini kazandıran elektrik süpürgesini.
Ruh ve Madde Dergisi
0 comments:
Yorum Gönder