Bir fizikçi ekibi uzun mesafelerde enerjiyi ışınlama yolunu önerdi. Bu noktada bütünüyle teorik olan teknik, iki parçacığın aynı var oluşu paylaştığı garip kuantum dolaşıklık fenomeninden faydalanıyor.
Japonya’daki Tohoku Üniversitesinde çalışan ve Masahiro Hotta tarafından yönetilen araştırmacılar, ‘Physical Review A’nın son sayısında önermelerini tanımlıyorlar. Sistemleri bir enerji hali ile ilgili bilginin ışınlanmasını sağlayacak olan sıkıştırılmış ışık veya vakum hallerinin özelliklerini kullanıyor. Dolayısıyla, bu ışınlanan kuantum enerji kullanılabilir oluyor.
Star Trek veya Fly‘da tasvir edilen ışınlama düzenlemelerine benzemeyen şekilde, bu tür ışınlama iki dolaşmış parçacığın aralarında görünür bağlantı olmamasına rağmen birleştiği dolaşıklık deneylerini tanımlıyor. Bir parçacıkta değişiklik olduğunda, aynı değişiklik diğerinde de gerçekleşiyor. Bundan dolayı, ışınlama izlenimi. Fizikçiler deneyi ışık, madde ve şimdi de enerjiyi kullanarak yaptılar.
Hotta’ya göre, ilk parçacıkta bir ölçüm sisteme kuantum enerji katıyor. Sonra, ikinci parçacıkta ölçümü dikkatli bir şekilde yapmayı seçerek, orijinal enerjiyi çekip çıkarmak mümkün oluyor.
Phys.org, da yazan Bob Yirka daha fazlasını açıklıyor:
2008′de Hotta başka bir ekiple birlikte ilk kez vakum hallerinden faydalanmaya dayanan enerji bazlı ışınlama için bir teori geliştirdi – teori vakum hallerinin gerçekte boş olmadığını bunun yerine var oluşa girip çıkan parçacıkların bulunduğunu ileri sürüyor, bu parçacıkların bazıları dolaşık. Bu ilginç iken, teori enerjiyi ışınlamanın yalnızca çok kısa mesafelerde başarılabildiğini ileri sürdü. Bu yeni çabada, Hotta sıkıştırılmış vakum haline bağlanmış olan sıkıştırılmış ışık olarak bilinen bir özelliği kullanarak ışınlama mesafesini artırmanın bir yolunu buldu.
Kuantum mekanik yasaları sistemdeki (vakum gibi) değerlerin ölçülebildiği yolları sınırlar – ama fizikçiler tek bir değerin belirsizliğini artırmanın, diğerlerinin değerinin belirsizliğini azalttığını buldular – bir tür sıkıştırma etkisi. Işığa uygulandığında, teori bunun vakumda birlikte yolculuk yapan daha fazla çifte yol açtığını, bunun da bunların daha fazla dolaşık olmasına neden olduğunu ve herhangi bir mesafede enerjinin ışınlanmasını sağladığını ileri sürüyor.
Daha ileri giderek araştırmacılar teorilerini laboratuarda test etmek istiyorlar. Hotta ekibinin bunu yapma sürecinde olduğunu ima ediyor.
İlginçtir ki, bu çalışmanın bir seri ilgili alanda sonuçları var, buna kara delik fiziği ve Maxwell’s demon kuantum teorisini kapsıyor.
http://io9.com/physicists-say-energy-can-be-teleported-without-a-limi-1511624230?utm_campaign=socialflow_io9_facebook&utm_source=io9_facebook&utm_medium=socialflow
0 comments:
Yorum Gönder