26 Kasım 2015 Perşembe

BİLİM ADAMLARI İNSAN GENETİK KODUNDA DNA’MIZI AKTİVE ETMENİN ANAHTARI OLABİLECEK ‘SAKLI’ DİLİ BULDULAR

10888964_914087748604264_8414655959501370568_n
ABD’li genetikçiler DNA içinde gizlenen ikinci bir kodun, bilim adamlarının onun talimatlarını nasıl okuduğunu ve sağlık ve hastalık anlamında mutasyonları nasıl yorumladıklarını değiştiriyor.
Genetik kodun 1960 larda deşifre edilmesinden bu yana, bilim adamları onun yalnızca proteinler ile ilgili bilgi yazmak için kullanıldığını varsaydılar, ama Washington Üniversitesi bilim adamları genomun iki ayrı “dil” yazmak için genetik kod kullandığını keşfettiklerini söylüyorlar.
Biri, uzun zamandır anlaşılanı, proteinlerin nasıl yapıldığını tanımlarken, diğeri hücreye genlerin nasıl kontrol edildiği üzerine talimat verir. Bir dil diğerinin üzerine yazılıdır, ikinci dilin bu kadar uzun zamandır saklı kalmasının nedeni budur.
Profesör John Stamatoyannopoulos “40 yıldan fazladır, genetik kodu etkileyen DNA değişimlerinin yalnızca proteinlerin nasıl yapıldığını etkilediğini sandık” dedi. “Şimdi, insan genomunu okumak ile ilgili bu temel varsayımın resmin yarısını kaçırdığını biliyoruz. Bu yeni bulgular, DNA’nın inanılmaz güçlü bilgi depolama cihazı olduğunu vurguluyor.”
Genetik kodun parçalarının iki anlamı var, biri protein dizilişi ile ilişkili ve diğeri gen kontrolü ile ilişkili ve her ikisi de birbiriyle uyum içinde evrimleşiyor.
Gen kontrolü talimatlarının proteinlerin belirli yararlı özelliklerini stabilize etmeye ve nasıl yapıldıklarına yardımcı olduğu görünüyor.
Keşfin, bilim adamlarının ve hekimlerin hastanın genomunu nasıl yorumladıklarına büyük sonuçları var ve hastalığın teşhisi ve tedavisine yeni kapılar açabilir.
Stamatoyannopoulos  “Genetik kodun aynı anda iki türde bilgi yazabildiği gerçeği, protein dizilişlerini değiştirdiği görünen bir çok DNA değişikliklerinin aslında gen kontrol programlarını bozarak veya hatta aynı anda her iki mekanizmayı bozarak hastalığa neden olabileceği anlamına geliyor” dedi.
(Çeviri: Saffet Güler)

0 comments:

Yorum Gönder