27 Mart 2013 Çarşamba

DÜNYANIN GENETİK OLARAK UYARLANMIŞ İLK BEBEKLERİ DOĞDU

cute-baby-wallpaper11
MICHAEL HANLON, Daily Mail
Dünyanın genetik olarak uyarlanmış ilk insanları yaratıldı.
ABD’de bir seri deneyden sonra 30 sağlıklı bebeğin doğduğunun ortaya çıkması ahlak ile ilgili bir başka sert tartışmayı başlattı.

Şimdiye kadar, bebeklerin iki tanesi test edildi ve üç “ebeveyn”den genler içerdiği bulundu.
New Jersey’deki St Barnabas Üreme Tıbbı ve Bilimi Enstitüsü’nde deneysel bir programın sonucu olarak son üç yılda on beş bebek doğdu.


Bebekler gebe kalma problemleri olan kadınlarda doğdu. Gebe kalmalarını sağlama girişiminde kadınlar döllenmeden önce yumurtalarına kadın bir vericiden alınan ekstra genler eklendi.
İki adet bir yaşındaki çocukta yapılan genetik parmak izi testleri, onların üç yetişkinden – iki kadın ve bir erkek – DNA miras aldıklarını onaylıyor.

Çocukların ekstra genler almaları ve bu genleri kendi “eşey hücre öncüllerine” dahil etmeleri gerçeği, bunları kendi çocuklarına aktarabilecekleri anlamına geliyor.

İnsan eşey hücre öncülleri değiştirmek – türlerimizin en temel yapısını kurcalamak – dünyanın bilim insanlarının büyük çoğunluğu tarafından uzak durulan bir tekniktir.

Genetikçiler bir gün bu yöntemin kuvvet veya yüksek zeka gibi ekstra, arzu edilen karakteristikleri olan yeni insan ırkları yaratmak için kullanılabileceğinden korkuyor.

Profesör Jacques Cohen’in  yönettiği araştırmacılar bunun normal sağlıklı çocuklar ortaya çıkaran insan eşey hücre öncülü genetik uyarlamasının ilk vakası olduğunu söylüyorlar.
Bazı uzmanlar deneyleri ciddi şekilde eleştiriyorlar.

Vericilerden yumurtalar alıp, ince iğne kullanarak içindeki sağlıklı mitokondriler içeren iç materyalin bir kısmını çekiyorlar ve bunu gebe kalmak isteyen kadınlardan alınan yumurtalara enjekte ediyorlar.
Mitokondri genlerden oluştuğu için, tedavi sonucu ortaya çıkan bebekler her iki kadından da DNA alıyorlar.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-43767/Worlds-GM-babies-born.html

0 comments:

Yorum Gönder