8 Kasım 2014 Cumartesi

Baş Melek Gabriel (Cebrail)’den Sevginin Yüzleri (9): EMPATİ

 moments
Değerli Sevgililer,
Bu söyleşimizde, Sevgi’nin niteliklerinden biri olan “Empati” duygusunu ele almak istiyoruz. Empati, akıl merkezli kişilerden ziyade, kalp merkezli olan kişilerde otomatikman ortaya çıkan bir duygudur.
Empati, karşı taraftaki kişinin deneyimlediği bir durumun oldukça zor olduğunu ve bu durumun, normalde hiç kimsenin isteyerek ve bilinçli olarak seçmeyeceği ama yine de bir şekilde kendisini tam ortasında bulduğu bazı olaylar gibi, sabır ve dayanma gücü gerektirdiğini, sevecen bir kalple “sezebilme” becerisidir.
Empati niteliğini uygulayarak, kendisini benzer bir durumdaymış gibi karşı tarafın yerine koyabilme yetisine sahip olan kişinin içindeki “anlayış niteliği”, zor durumda olan kişi tarafından hissedilir.
Böylece mağdur olan kişi, kendisinin neler “çektiğini” ve neler yaşadığını karşı tarafın sezgisel olarak kavradığını hissettiğinde, duygusal olarak güçlenmiş ve morali yükselmiş olur.
Bir kişiye acı veren bir şeyin, diğer kişilere de acı verdiğini idrak edebilmek, oldukça gelişmiş bir duygusal zekâ gerektirir.
 
Kişinin deneyimlediği olay ile ilgili acısının hafiflemesine yardımcı olmak adına, sadece o kişinin içsel duygularını analiz etmeye çalışmak bile, zor durumda olan kişinin “sabır göstermesi ve dayanması” için, güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Doğru zamanda söylenen nazik bir söz veya yapılan güzel bir jest, çoğu zaman kişilerin kalplerini yüceltir. Ve aksi takdirde normal devam edemeyecek oldukları yaşam yollarında yürümelerine, imkân sağlar.
Zor durumda olan bir kişiyi, samimi bir mizah anlayışıyla neşelendirmeye çalışmak da, derin bir Empati niteliğinin bir başka şeklidir. Çünkü Empati niteliğine sahip olan kişi daima, sabır ve azimle her şeyin değişeceğini ve kişinin en yüksek hayrına sonuçlanacağını, doğal olarak bilir.  Empati kuran kişinin mizah duygusu, zor durumda olan kişinin bu çetin şartlarla başa çıkmaya çalışırken maruz kaldığı stres ve kaygı duygularının hafiflemesinde de, yardımcı olur.
Sorumluluk almak ve ne şekilde olursa olsun sıkıntıda olan kişilere yardım etmek için gönüllü olmak ve kendilerini bu kişilerin hizmetine adamak, Empati niteliğinin bir başka seviyesidir. Ve bu nitelik, endişeli, sıkıntılı veya depresif durumlarda olan kişilerin kalplerini, en hızlı bir şekilde yüceltebilir. Çünkü karşılarındaki kişi, kendi durumlarıyla ilgili içsel duygularını ve kaygılarını anlayabileceğini, yaşantılarına bir düzen getirmek için gerekli olan fiziksel desteği vereceğini ve tüm bunları sözde değil özde yapmaya hazır olduğunu göstermiştir.
Bazen tek gerekli olan şey, sadece insani bir dokunuştur. Zor durumda olan kişinin acısını hafifletmek için, sadece bir sarılma, dostça omuzuna dokunma, ellerini tutma gibi jestler bile yeterlidir. Empati duygusuna sahip olan kişi bunları yapmakla, karşısındaki kişiye Sevgi ve Saygı duygularını yansıtarak, bu zorlu deneyiminde yalnız olmadığını bildirir. İçtenlikle sergilenen bu tür bir anlayış sayesinde, zor durumda olan kişinin içsel Benliği güçlenir ve yücelir. Böylece duygusal dengesini yeniden kazanır ve o durumun üstesinden gelebilmek için, adımlarını azimle atar.
Empati niteliği, yaşamlarında benzer zorluklardan geçmiş olan ve bu gibi durumlardan kaynaklanan depresyon, umutsuzluk ve endişe duygularını hatırlayan kişilerde, daha çok gelişmiştir. Çünkü onlar da yaşamlarının kritik dönemlerinde, şu anda zor durumda olan kişinin deneyimlediği duyguları yaşamışlardır. Hepiniz, “zıtlık” boyutunu deneyimlediğiniz bir Dünya’da yaşadınız. Ve bu “karşıt ifade” kavramı, öğrenme ve gelişme sürecinizde önemli bir rol oynadı. Böylece hepiniz, çevrenizdeki kişilere karşı yüksek bir Empati duygusu kazanmış oldunuz. Şimdi de, Dünya’da veya çevrenizde özellikle bu niteliğe ihtiyacı olan insanları yüceltmek ve onları güçlendirmek için, Empati duygunuzu ortaya çıkarma zamanıdır. Adeta Işık, Sevgi ve Empati meşaleleri gibi olun ve “Kutsallığınızın” ışıltısını etrafınıza yansıtın.
Bu söylemimiz ve onun etkileri üzerinde biraz düşünmeniz için, şimdi yanınızdan ayrılıyorum. Sizler, tüm ışıltınızla ilerlerken, asla yalnız olmadığınızı ve Işık Ailenizin her zaman sizin yanınızda olduğunu unutmayın. Dolayısıyla Işık Ailenizdeki Varlıklar, aynen dünyevi kız kardeşleriniz veya erkek kardeşleriniz gibi, sizlere birer kardeş olmuş oluyorlar. Çünkü sizden yansıyan Işık ve Sevgi, katlanmış ve büyümüş olarak size geri geliyor.
BEN, Baş Melek Gabriel
Bu çeviri Mor Alev Dostu tarafından yapılmıştır. Kendisine çok teşekkür ederiz. “Sevginin Yüzleri” yazı dizisinin diğer mesajlarını blogun sol tarafındaki “Konular” başlığı altına “Sevginin Yüzleri Yazı Dizisi – Baş Melek Gabriel (Cebrail) kategorisine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Dizinin amacı ve bir araya gelme hikayesi ise şu bağlantıda: Yeni Yazı Dizisi – Baş Melek Gabriel (Cebrail)’den SEVGİNİN YÜZLERİ
©2011-2014 Marlene Swetlishoff, http://www.therainbowscribe.com
Telif Hakkı© 2014 Mor Alev. Tüm Hakları Saklıdır. Bu yazıyı tümü olmak şartıyla, değiştirilmeden, bedava olarak, ve bu telif hakkı uyarısı ve internet bağlantısı (http://moralev.com/) ile birlikte kopyalamaya ve dağıtmaya izin verilmiştir
Copyright © 2014 by Mor Alev. All Rights Reserved. Permission is given to copy and distribute this material, provided the content is copied in its entirety and unaltered, is distributed freely, and this copyright notice and links are included. http://moralev.com/

0 comments:

Yorum Gönder