20 Mart 2020 Cuma

Dr. Dan Lee Dimke – COVID-19’U ŞİMDİ DURDURUN


COVID-19’U ŞİMDİ DURDURUN
Dr. Dan Lee Dimke
Şimdi Sars- Cov-2 olarak bilinen yeni Wuhan koronavirüsü ve onun neden olduğu Covid -19 hastalığı Dünya Sağlık Organizasyonu tarafından küresel sağlık olağanüstü durumu olarak bildirildi, tüm dünyada hayatlara ve ekonomiye zarar getirdi.
Haberleri izleyen neredeyse herke Covid-19’a potansiyel olarak ölümcül bir korona virüsünün neden olduğunu öğrendi. Ama dünyanın en parlak bilimsel zekalarının çoğu şu andaki salgına biyolojik bir çözüm arıyor. Bu krize çok daha kolay ve daha hızlı bir çözüme ilgisiz olabilmeleri mümkündür. Biyolojik çözümler karmaşık ve masraflıdır, ama bunların en bariz mahzuru geliştirilmelerinin zaman almasıdır. Zaman, enfekte olanlar için korkunç bir düşmandır, ama koronavirüslerin jenerik şekil – değiştirme yeteneği nedeniyle, SARS-Cov-2 saatli bombadır. Virologlara göre ne kadar uzun süre kontrol edilmeden yayılmasına izin verilirse, herhangi bir zamanda şu anda geliştirilmekte olan diğer perspektif aşılara bağışık olan yeni bir versiyona biçim değiştirebilme şansı o kadar yüksek.
Bu hareketli hedef karakteristiği, modern biyotıbbın iki yüzyıllık tarih boyunca korona virüs için ticari bir aşı sunmamasının başlıca nedenidir, 2003’teki ölümcül SARS-CoV koronavirüsü için bile. En azından üç farklı ilaç şirketi şu anda aşılar üzerine çalışıyor. Korona virüs mutasyon geçirmeden veya ortadan kaybolmadan önce gerekli milyonlarca dozun dağıtım için hazır olup olmayacağı henüz bilinmiyor.
 “COVID-19 Salgınına” neden olan son derece bulaşıcı virüs, hemen faydalanılabilir önemli bir hassasiyet taşıyor. Başka deyişle, bu koronavirüs çoğu insanın kavradığından çok daha kolayca durdurulabilir. Dr. Dan Lee Dimke bu virüsün kırılgan doğasının arkasındaki bilimi açıklıyor ve kolay, kendi kendinize yapabileceğiniz bir tedaviyi sunuyor.
“Ben doktor Dan Lee Dimke’yim. Bu küresel olay ortaya çıkarken, SARS-Cov-2’nin zayıf bir noktası olduğunu bilmek önemlidir, çoğu üst solunum yolları virüsleri ve tüm diğer bilinen korona virüsleri tarafından paylaşılan faydalanılabilir bir hassaslık. Bu virüsler son derece kırılgandır, buna rağmen donma sıcaklığına yakın veya altında olan sıcaklıklarda haftalarca veya hatta aylarca kolayca hayatta kalabilirler. Bu virüsler yüksek hava sıcaklıklarına maruz kaldıkları zaman sadece bir kaç dakika içinde ölürler.
Soğuk algınlığı ve grip mevsiminin sadece sonbahar ve kış aylarında gerçekleşmesinin nedeni budur, aslında şu andaki koronavirüs SARS-Cov-2 Aralık 2019’da Wuhan’daki gündüz sıcaklığı 4 derecenin altına düşünceye kadar ortaya çıkmadı.
Sıcaklığı sevmeyen bu virüs türleri bedenin sadece en soğuk bölgelerine yaşar ve ürer, genellikle burnun içini ve sinüs boşluklarını kaplayan epitel hücrelerinin içinde. Sinüsler hemen yanakların ve burun deliklerinin arkasında yerleşik olduğu için, bu burun boşlukları çoğu zaman soluduğumuz dış hava sıcaklığına yakın sıcaklıktadır, an azından yılın daha soğuk ayları sırasında.
Ama dış hava sıcaklığı yükseldiği zaman, sinüs sıcaklıklarımız da yükselir ve virüslerin orada üreyemeyeceği sıcaklığa çıktığında, virüsler hızla yok olur. SARS CoV salgını sırasında 2003 ilkbaharında olan şey budur, gündüz sıcaklıkları 22 derecenin üzerinde çıktığında, ölümcül salgın aniden kendi kendine sona erdi, hiç geri dönmedi. Aşı geliştirme çabaları bırakıldı.
Sayısız laboratuar araştırmaları, 200 farklı rinovirüsleri, mikroRNA virüsleri, solunum sistemi sinsisyal virüsü, grip virüsleri ve korona virüsleri dahil çoğu üst solunum yolu virüslerinin ılımlı hava sıcaklıklarında hızla yok olduğunu gösterdi. Birçok SARS koronavirüs hayatta kalma araştırmaları, bu virüslerin 56 derecede 15 dakikadan az bir sürede kolayca öldüğü sonucuna vardı.
http://hindawi.com/journals/av/2011/734690/
http://who.int/csr/sars/survival_2003_05_04/en/
Biomed Environ Sci 2003 Sep:16(3):246-55
J Med Virol, 23 (3), 297-301 Nov 1987
Journal of Virology, Feb 1968, p. 149-154
———————————————————————————
Laboratuarda virüsü yavaşça ısıtırlarken, araştırmacılar dış zarın kırılmaya başladığını ve dakikalar içinde ölümcül bir şekilde çöktüğünü, düzelemediğini veya artık enfeksiyona neden olmadığını gözlediler.
Ilımlı sıcaklık uygulaması ile istenmeyen virüslerin yok edilmesinin bilimsel etkililiği, şimdi iyi yerleşti ve çeşitli ilaçların ve aşıların üretimi sırasında düzenli olarak kullanılmaktadır.
Eğer hastanın sinüslerinin sıcaklığını yeterlince yükseğe çıkartabilirsek, aynı işlem hastalarda da kullanılabilir. Virüs ölür – belirtiler ve enfeksiyona neden olma durur – ve salgın biter.
İnsan bedeni, ciddi bir virüs ile enfekte olduğu zaman, ateş üreterek bunu kendi kendine yapmaya girişir. Bu doğal ısıtma tepkisi sıcaklığı sadece bir kaç derece yükseltebilir. Ama bu hafif sıcaklık artışı bile, virüsün üreme hızının ölçülebilir yavaşlamasını başlatmaya yeterlidir ve bedenin istilacı virüsleri hedef alabilen antikorlar yapmaya başlaması ve hücreleri antivirüs savunması için daha fazla güçlendiren interferon üretmesi için değerli zaman kazanmasını sağlar.
Bedenin kendi kendine yapamadığı bir şeyi yapması için dışsal ısı kaynağı kullanarak, bu doğal faydaları önemli ölçüde güçlendirebiliriz – sinüs boşluklarını koronavirüs için öldürücü olan sıcaklığının üzerine çıkarmak için ısıtarak. Sinüsler burun deliklerinden sadece bir kaç santim uzakta olduğu için, sadece sıcak hava soluyarak hastaya zarar vermeden veya riske sokmadan bu kolayca başarılabilir. Anında, bedenin en soğuk bölgesi bedenin en sıcak bölgesi haline gelir ve şimdi bu düşmanca ortamda istilacı virüsler neredeyse erirler. Ama ya hasta? Bu sıcaklıklara maruz kalınca hayatta kalabilir miyiz? Yanıt sadece evet değildir, ama tüm dünyada insanlar kuru saunaya girdikleri zaman bunu her gün rutin bir şekilde yapıyorlar.
Sıcak bir saunada sadece 20 dakika derin nefesler almak üst solunum sistemini istila eden herhangi virüslerin yüksek bir yüzdesini öldürür. Çoğu insan anında rahatlama hissi deneyimler. Ama, bazı bireysel tüm katmanlı virüsler – bu bireysel virüs hücreleri için bir terimdir – sinüslerin içindeki doğal engeller tarafından sıcak havanın direkt akışından geçici olarak korunabilirler, onlardan bir kaç hayatta kalmayı ve daha sonra üremeyi başarabilir – bu enfeksiyonun devam etmesini sağlar.
Şükür ki, sinüslerin içini kaplayan mukoz katmanı durağan kalmaz. Sinüs duvarlarından büyüyen minik kıl-benzeri tüylerin nazik dalga hareketiyle sürekli olarak zorlanır, bu hareket bu mukus kaplamasını onun içinde kapana kısılmış olabilen mikroplarla birlikte geriye ve sonra boğaza doğru yavaşça iter, en sonunda midedeki asit tarafından yok edilir. Bu yavaş hareket geçici olarak korunuyor olabilen kalan virüsleri kademeli olarak maruz açığa çıkartır. O zaman, sinüsleri sauna ziyaretinden daha sonra ikinci veya hatta üçüncü sıcak hava dalgasına maruz bırakarak, geride kalan virüslerin etkili şekilde öldürmek mümkündür – enfeksiyonu sona erdirerek daimi şekilde.
İki SARS koronavirüsler gibi bir kaç koronavirüs türünün hastaların çok küçük bir yüzdesinin akciğerlerinde hayatta kalabilmesine rağmen, başlangıçtaki enfeksiyon her zaman sinüslerde başlar ve daha ilerlemeden genellikle iki günden iki haftaya kadar orada kalır. Ve, istilacı virüs en kolay şekilde sinüslerde yok edilir.
60° C’de veya üzerindeki kuru saunada sadece 20 dakika, hastanın sinüslerindeki koronavirüsün çoğunu öldürmeye yeterlidir. Tipik sauna sıcaklıklarının çoğu zamanda bundan daha yüksek olduğunu not edin.
Sonra, 40 dakika boyunca beden sıcaklığının ve kalp atış hızının normale dönmesine izin verin. Son olarak, bu 20 dakikalık ısıtma döngülerine sadece iki kez devam etmek, sonra 40 dakika soğuma süresi bırakmak herhangi geride kalan koronavirüsleri öldürür. Virüs gittiğinde, belirtiler de hızla yok olur.
Saunaların olmadığı durumlarda ne yapmak lazım? Hastalarda, ayrıca sağlık bakım çalışanlarında ve virüse maruz kalmış olabilecek ama henüz belirtileri göstermeyen diğerlerinde koronavirüs enfeksiyonunu kökünden yok etmenin daha da kolay bir yolu var.
Saçları kurutmak için kullanılan yaygın, kolayca bulunabilen elle tutulan saç kurutma makineleri ısıtıcı bir element ve bir fan içerir, bu koronavirüsleri yok etmek için eşik sıcaklığın üzerindeki hava sıcaklıklarını anında aktarabilir. Bu yaklaşım bedenin sadece etkilenmiş bölgesine sıcaklığı yoğunlaştırabilme ilave faydasını sunar – burun ve sinüsler. Bu nedenle, hastanın zaten ateşi olsa da, güvenli bir şekilde kullanılabilir. Saunadaki hareketsiz havaya benzemeyen şekilde, saç kurutucular sıcaklığı hızlı bir şekilde hareket ettirirler, hedef bölgeyi (burun ve sinüsler) saunanın yaptığından çok daha hızlı bir şekilde ısıtırlar. Bu nedenle, gerekli sıcaklığa maruz kalma süresi önemli ölçüde kısalır.
Soğuğu – Durdurma Prosedürü olarak bilinen bu basit, kendi kendine yapılabilen terapi ilk kez 1984’te Future World Press tarafından yayınlanan “Soğuk Algınlığını ve Gribi Zapt Edin” kitabında önerildi. O zamandan beri, son derece yüksek başarı oranıyla 55 ten çok ülkede başarıyla test edildi ve kullanıldı.
Şu sıralar yüzleştiğimiz vahim durumun karşısında, koronavirüsü yok etmek için dikkatle optimize edilen önerilen zamanlar ve sıcaklıklar ile birlikte orijinal Soğuğu-Durdurma Prosedürünün ayrıntılı tanımlanması aşağıda:
1) Saç kurutucuyu en düşük ayarda açın ve sonra hava akışını yavaşlatmak ve çıkış sıcaklığını artırmak için parmaklarınızla hava alış yerini tutarak kapatın.
2) Diğer elinizle, burun ve ağızın etrafındaki yüzün yüzeyini sık sık nemlendirmek için ıslak bir kumaş veya içi suyla dolu sprey şişesini kullanın. Sıcak hava akışı, sıcaklığın buruna ve sinüslere derin şekilde nüfuz etmesini sağlarken, suyun buharlaşmasına neden olur, yüzü ve burnu serin tutar. Ağzınız kapalı olarak 5 dakika burundan yavaş, derin nefesler alın. Herhangi bir rahatsızlığı en aza indirmek için, nefes alışlar arasında saç kurutucuyu kenara çekin, böylece sıcak hava sadece nefes alırken yüze ve buruna doğru yönlendirilir. Eğer hava o kadar sıcak hissedilmiyorsa, o zaman daha yüksek sıcaklık ayarına getirin. Amaç, tüm tedavi periyodu sırasında burnun ve sinüslerin içini en azından 56° C koronavirüs öldürücü sıcaklığına yükseltmektir. Bu nedenle, güvenli bir şekilde tolere edebileceğiniz en yüksek sıcaklığı kullanın.
3) Sıcaklık uygulamaları arasında bir saat duraklayın. Bu, sinüslerin içindeki mukus katmanının doğal hareketinin, herhangi potansiyel olarak korunmuş virüslerin ısıtılabilecekleri ve yok edilebilecekleri daha maruz kalacakları bir yere yeniden konumlanmaları için zaman sağlar.
4) Soğuma periyodundan sonra, bir diğer 5 – dakikalık sıcak hava tedavisine başlayın. Eğer belirtiler yoksa, günde iki ısıtma döngüsü önlemek için yeterli olacaktır. Ama, eğer belirtiler geliştiyse, belirtiler yok oluncaya kadar günde 3 – 5 kere bu değişimli ısıtma/soğutma döngüsü tavsiye edilir.
Eğer maske takma ve elleri yıkama ile birlikte ilave önlem adımı olarak yaygın şekilde kullanılırsa, bu Soğuğu-Durdurma hipertermi terapisi, Covid-19’un daha fazla yayılmasını durdurmaya yardımcı olma potansiyeline sahiptir. Ayrıca uzun süren virüs kuluçka süresi için izolasyonda, karantinada veya tecritte olanlar için önemli bir psikolojik fayda sunar. Sadece belirtilerin ortaya çıkıp çıkmayacağını s çaresizce beklemek yerine, hastalar var olabilecek virüsleri imha ederek proaktif bir rol oynayabilirler.
Ayrıca, Kuzey Yarımkürede şu andaki soğuk algınlığı ve grip mevsimi bitinceye kadar, 400 diğer bilinen gribe – neden olan virüsün aktif olmaya devam edeceğini hatırlamak önemlidir. Bu diğer virüslerin ürettiği belirtiler çoğu zaman en azından erken aşamalarında Covid-19’dan ayırt edilemezdir. Bu diğer gribe – neden olan virüsler çok daha kısa sürede ve daha da düşük sıcaklıklarda ölmeye eğilimli oldukları için, Soğuğu-Durdurma Prosedürünün günlük kullanımı aynı zamanda neredeyse tüm diğer gribe-neden olan virüs enfeksiyonlarını da önleyebilir. Bu, enfeksiyon bölgelerinde yaşayan insanların herhangi görünür solunum sistemi belirtileri geliştirmelerinden kaçınmalarını sağlar.
Soğuğu-Durdurma koruması, bol bol dinlenerek, günde en azından 1-2 litre temiz su içerek ve bol bol meyve sebze yiyerek bağışıklık sistemini kuvvetli tutarak daha da güçlendirilebilir. Fiziksel tükenme sağlık bakım çalışanlarına ve enfeksiyon bölgelerinde uzun saatler çalışanlara potansiyel risk oluşturur. Aşırı yorgun hale gelerek kendinizi riske sokmayın.
Aynı zamanda alkol tüketimini, ayrıca ilave şeker içeren herhangi yiyeceklerin tüketimini mümkün olduğu kadar azaltmak önemlidir – çünkü sayısız bilimsel testte, bunların bağışıklık sistemi kaynaklarını tükettiği gösterilmiştir. Ve özellikle salgın tehdidi devam ettiği sürece sigara içme veya elektronik sigara içme ultra-yüksek-riskli davranışından kaçının. Çoğu hastada Covid-19’un sadece ılımlı genel soğuk algınlığı belirtileri ürettiği görünse de, tehlikeli akciğerleri olanlar ölüme yol açabilecek komplikasyonlar için en büyük riske sahipler.
Eğer sağlık yetkilileri bunun güney yarımkürede yayılmasını önleyebilirlerse, şu andaki Covid-19 salgını muhtemelen Nisan sonunda veya Mayıs başlarında dış sıcaklıklar yükselmeye başlayınca kendi kendine duracak, aynen 17 yıl önce SARS koronavirüsünün durduğu gibi. Ama, bu basit prosedür bu salgının çok daha kısa sürede sona erdirme potansiyelini taşıyor ve belki de sayısız hayatı kurtarır.
Hiç kimsenin bağışık olmadığı genetik olarak yeni özelliklere şekil değiştirme yeteneklerinden dolayı, koronavirüsler her bir kaç yılda bir rutin şekilde bölgesel salgınlara başlıyor. Bu olayların çoğu ılımlı iken, soğuk algınlığı hastalarının büyük bir dalgasından fazlasını üretmezken, iki SARS koronavirüsü gibi daha ölümcül özelliği olanlar uluslararası dikkati çeken ölümcül durumlar yaratabilirler.
Gelecekte koronavirüs salgınları kaçınılmazdır. Ama, her durumda, bu koronavirüs kuzenleri muhtemelen aynı hassaslığı paylaşacak. Eğer sağlık bakım sağlayıcılar hemen Soğuğu-Durdurma sıcaklık terapisini yaparsa ve sağlık yetkilileri karantinada olan veya enfeksiyon bölgelerinde yaşayan ve kurutma makineleri olmayanlara ucuz kurutma makineleri dağıtırlarsa, gelecekte bölgesel veya uluslararası koronavirüs salgınlarını önlemek mümkün olabilir.
(Çeviri: Saffet Güler)

0 comments:

Yorum Gönder