6 Ağustos 2013 Salı

GÜNEŞİMİZ KAPANMANIN ÇOK ERKEN AŞAMALARINDA MI?

solarflare
Yazar: Michael Snyder
Güneşte bir şeyler oluyor. Güneş çok kararsız davranmaya başladı ve bilim adamları buna neden olan şeyi bilmiyorlar.
Güneş lekesi aktivitesinin her yeni döngüyle yavaşladığı görünüyor ve kesinlikle devasa delikler güneşte ortaya çıkmaya başladı. Şu anda, güneş 11 yıllık döngüsünün zirvesine yaklaşıyor ve artan sayıda bilim adamı sonraki döngünün ne getireceği hakkında kaygılanıyor.
Eğer güneş lekesi aktivitesi azalmaya devam ederse, güneş lekesi döngüsü en sonunda tamamen ölebilir mi? Bir başka buzul çağına yaklaşıyor olmamız mümkün mü? Daha da kötüsü, güneşin artan kararsız davranışı güneşin ölmekte olduğunun göstergesi olabilir mi? Geleneksel olarak, bilim adamları güneşin milyarlarca yıl ölmeyeceğini öğrettiler, ama son yıllarda astronomlar çok kararsız davranan ve sonra hızla ölen kendi güneşimize benzer yıldızları gözlediler.


Aynı şeyin güneşimizin başına gelmesi olası mıdır?
Şu andaki güneş döngüsünün 100 yıldaki en zayıf döngü olduğu bir gerçektir. Bir çok bilim adamı bunun yanıtlarını arıyor…
Güneş garip davranıyor. Kuzey ışıkları izleyicileri için her 11 yılda manyetik aktivite gösterisi sergiler, ama bu sefer fazla uyudu. Sonunda uyandığında, 100 yıldaki en zayıf performansı gösterdi.
Daha da garip olan genellikle hipotezler savurmakta utangaç olmayan bilim adamlarının iyi bir açıklama yapamamaları.
Elbette çoğu bilim adamı her şeyin iyi olacağında ve endişelenecek bir şey olmadığında ısrar ediyor, ama diğerleri o kadar emin değiller.
Örneğin, Ulusal Güneş Gözlemevinden Matthew Penn yeni bir buzul çağının yolda olabileceğine inanıyor.
Penn başka, daha felaketsel bir seçenek sundu: güneş kelesi döngüsü tamamen ölebilir. Onun ekibi güneş lekelerinin manyetik alanlarını ölçmek için güneş lekesi spektrumunu kullanıyor ve verileri net bir trendi gösteriyor: güneş lekelerindeki manyetik alan kuvveti zayıflıyor.
“Eğer bu trend devam ederse, Döngü 25′te neredeyse hiç güneş lekesi olmayacak ve bir diğer Maunder Minimuma giriyor olabiliriz”. İlk Maunder Minimum 17 nci yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşti. Bu zaman sırasında Güneşte neredeyse hiç güneş lekesi görülmedi, bu Avrupa’nın Küçük Buzul Çağına denk geldi.
Astronomların yakından izledikleri bir diğer garip fenomen güneşteki muazzam deliklerin ortaya çıkması. Son zamanlarda, güneşin tüm yüzeyinin neredeyse dörtte birini kaplayan muazzam bir delik tüm dünyada manşetlerdeydi.
Güneşe yönelmiş bir uzay teleskobu güneş atmosferinde devasa bir deliği yakaladı – en yakın yıldızımızın neredeyse dörtte birini kaplayan karanlık bir nokta, uzaya solar materyal ve gaz püskürtüyor.
Güneşin kuzey kutbu üzerindeki koronal delik 13 – 18 Temmuzda görüşe geldi ve SOHO tarafından gözlendi. NASA SOHO uzay aracı tarafından görülen güneşin videosunu yayınladı, bölgeyi güneş aktivitesiyle çevrilmiş geniş karanlık bir nokta olarak gösteriyor.
(Çeviri: Saffet Güler)

0 comments:

Yorum Gönder